New Saber animations?

How to create models in XSI and other 3D applications and make them work in Battlefront 1 & 2. Post models, tips for application usage and share anything XSI, 3DMax, SketchUp, etc.

Moderator: Moderators

Vader's Apprentice
Posts: 1069
Joined: Thu Jun 07, 2007 5:02 pm
Location: Looking for a new CPU

New Saber animations?

Postby Commander_Cody771 » Wed Nov 21, 2007 4:09 pm

How do you, in XSI mod tool 6.0, Make a new saber anim?

2008 Most Original Avatar
User avatar
Posts: 3101
Joined: Sun Aug 20, 2006 5:55 pm
Location: X-Fire: caleb1117 ಠ_ಠ
Projects :: No Mod project currently.
xbox live or psn: No gamertag set

Re: New Saber anim?

Postby Caleb1117 » Wed Nov 21, 2007 4:44 pm

Basically just like this:
viewtopic.php?f=36&t=11810

Read Gogie's post.

Vader's Apprentice
Posts: 1069
Joined: Thu Jun 07, 2007 5:02 pm
Location: Looking for a new CPU

Re: New Saber anim?

Postby Commander_Cody771 » Wed Nov 21, 2007 4:51 pm

do have to make the anim with the saber in the hand?

Master of the Force
User avatar
Posts: 6069
Joined: Wed Sep 27, 2006 11:05 am
Location: Duckburg, Germany

Re: New Saber anim?

Postby DarthD.U.C.K. » Thu Nov 22, 2007 1:00 pm

no you need only the bones, rigs...
i tryied to make the anim with the mesh still on the bones and it isnt working at me :(

Modeling Master
Posts: 679
Joined: Fri Mar 31, 2006 11:02 pm
Location: alberta, canada
Projects :: Scarif Map Pack and Starter Kit

Re: New Saber anim?

Postby Gogie » Thu Nov 22, 2007 7:22 pm

Quick tutorial to save the day!

first off create 4 different layers open up the layer editor by pressing the 6 key. name them ###_bones, ###_rig, ###_mesh, ###_shadow volume... like so.

Image
no layer should be visible or selectable except your bones layer...

next close off your layer window and open up an explorer window (8 key), after that is open press the "L" key to arrange your objects and bones into the layer. arrange them like so...

Image
Image

after all that is done, select the bones you wish to use for this animations and hit the C key to rotate them to where you want them to be in this animation, when it is done rotated to your satisfactory, hit the image of the key at the bottom of your screen (it should be either yellow or green) remember, every part of an attack can not be over 10 frames long (except the final attack which can be 20 frames), dont forget to put a key frame at frames 0, 1 and 10, and don't forget to hide frame 0 (since its your basepose) and start your animation at frame 0. you should ocassionally make sure none of your mesh colides with anoter part of it, check this by unhiding the mesh layer and playing your animations.

Image

when your animations is complete prepare to export, i find it easier to overwrite an existing player animations and then just rename it after the animation munge. (branch select the DummyRoot and make sure your mesh layer is hidden)

when you export your screen should look like this. (for this example im rewriting the dooku animations)
Image

now munge your animation by going to C:\BF2_ModTools\data_###\Animations\SoldierAnimationBank\dooku and clicking on munge.bat....

after that go to C:\BF2_ModTools\data_###\Sides\CIS\MUNGED and rename dooku.zafbin, dooku.zafbin and dooku.anims to [youranimation].zaabin etc.

rewrite yoyur characters odf file to say
AnimationName = "[youranimation]"

munge your world and your done.

[edit: set your frame selection to fram 1 before exportation]

Rebel Sergeant
User avatar
Posts: 213
Joined: Wed Jan 28, 2009 5:50 am
Location: Stuck in a place full of happy happiness known as Steam.
Projects :: My new PC hates the Mod Tools
Games I'm Playing :: See Interests
xbox live or psn: Samura Yukisuna

Re: New Saber animations?

Postby yukisuna » Sat Jun 13, 2009 12:12 pm

okay... where is the export button?



can you upload some pictures of where to click and what to do? or just record it?


There isn't any 'pandemic tools' there...

What mode is it i need to change to? (if i need to change it)

i must sound like an complete idiot...

Thank you for all your help, Master Ace. i found the addon on the gametoast main site.

ok finished... it just says
. i find this 'runmeonce' .exe file, but when i launches it, it just says 'FATAL ERROR: RunMeOnce has stopped working.
Last edited by yukisuna on Sun Jun 14, 2009 3:59 am, edited 14 times in total.

Gametoast Staff
User avatar
Posts: 3294
Joined: Mon Aug 21, 2006 6:23 am

Re: New Saber animations?

Postby AceMastermind » Sat Jun 13, 2009 1:00 pm

You don't need layers.
If you're using unit_template_beta you don't need to export a basepose either since these are already in the assets, just animate the bones and export the animation.
If you animate using IK, expressions or constraints then you'll need to plot the animation to the bones before exporting, bones need keys to work in SWBF2, keys on bone chain roots and effectors are no good.
Press F1 and have a look through the XSI docs for more information about animating and also look through the animation_guide.doc for guidelines to follow.


Edit: yukisuna changed her question about layers while posting my reply
yukisuna wrote:okay... where is the export button?

File>Pandemic Tools>Export Mesh

yukisuna wrote:There isn't any 'pandemic tools' there...

You need to install the PandemicBF2.xsiaddon first! :runaway:

yukisuna wrote:ok finished... it just says 'cant create something i dont know what is (line 81 somethingsomething) C: Users:******** (wont say my real name)Softimage:addons:pandemicbf2:something:something:something. i find this 'runmeonce' .exe file, but when i launches it, it just says 'FATAL ERROR: RunMeOnce has stopped working. ill just forget everything. i cant solve this problem...

viewtopic.php?p=240830#p240830
^assuming you have Vista

Gametoast Staff
User avatar
Posts: 2267
Joined: Sat May 13, 2006 12:34 am
Location: Origin name GT_FragMe
Projects :: Not sure keep changing my mind.
Games I'm Playing :: F1 and SWBF
xbox live or psn: No gamertag set

Re: New Saber animations?

Postby FragMe! » Sat Jun 13, 2009 1:45 pm

Further to what Ace said about plotting the animation to bones, you should also remove the constraints as well as making sure the chain bone IK FK blend weight is set to 0 (FK) from the default of 1 (IK) or you animation may do some wierd things





*think we got them to do this :faint: yet Ace :D

Space Ranger
User avatar
Posts: 2559
Joined: Sat Nov 22, 2008 1:50 pm
Location: Washington, US
Projects :: Life. Work.
Games I'm Playing :: League of Legends
xbox live or psn: No gamertag set

Re: New Saber anim?

Postby RogueKnight » Sun Jun 14, 2009 12:21 am

Gogie wrote:Quick tutorial to save the day!

first off create 4 different layers.......


Frag, i went :faint: right about here....

Lieutenant General
User avatar
Posts: 726
Joined: Thu Jun 07, 2007 3:34 pm
Games I'm Playing :: SWBF2 and Minecraft
xbox live or psn: No gamertag set

Re: New Saber animations?

Postby Snork » Tue Apr 05, 2011 8:07 pm

I've been trying to export character animations for a while now and it always crashes when I press export. I haave 6.0 and my xsiaddon is installed correctly. I have keyframes at 1 and 10 and it is allll set up correctly. What is the answer? Is there some trick I'm missing?

Gametoast Staff
User avatar
Posts: 3294
Joined: Mon Aug 21, 2006 6:23 am

Re: New Saber animations?

Postby AceMastermind » Tue Apr 05, 2011 8:43 pm

Snork wrote:I've been trying to export character animations for a while now and it always crashes when I press export. I haave 6.0 and my xsiaddon is installed...

Read THIS thread.
You can animate in Mod Tool or any version of XSI but you still need to get your scene into a version that is fully compatible with the PandemicBF2.xsiaddon if you want to export it to msh.

Lieutenant General
User avatar
Posts: 726
Joined: Thu Jun 07, 2007 3:34 pm
Games I'm Playing :: SWBF2 and Minecraft
xbox live or psn: No gamertag set

Re: New Saber animations?

Postby Snork » Tue Apr 05, 2011 8:58 pm

derp, thanks ace you're a real help to guys like me who don't know how to read :P

Major
Posts: 513
Joined: Sat Feb 19, 2011 3:10 pm
Location: Freed by alien robots, now living on Mars
Projects :: Nothing--absolutely nothing

Re: New Saber animations?

Postby CalvaryCptMike » Thu Apr 07, 2011 1:06 pm

But wait... I read that already and my understanding is that there are only FOUR THIRTY DAY TRIALS

Hmm... do the math: 4 x 30days == 120days :eek:
Am I just missing something? Or will my animating endeavor only last me 120 days. :shock:

Command Sergeant Major
User avatar
Posts: 284
Joined: Fri Apr 02, 2010 11:05 pm
Location: Right over there... keep looking... *runs away
Games I'm Playing :: Games. Mostly games.

Re: New Saber animations?

Postby commandoCC-9811 » Fri Apr 08, 2011 8:12 pm

CalvaryCptMike wrote:But wait... I read that already and my understanding is that there are only FOUR THIRTY DAY TRIALS

Hmm... do the math: 4 x 30days == 120days :eek:
Am I just missing something? Or will my animating endeavor only last me 120 days. :shock:

Yep, that's about right unless you buy the full version of XSI.

Major
Posts: 513
Joined: Sat Feb 19, 2011 3:10 pm
Location: Freed by alien robots, now living on Mars
Projects :: Nothing--absolutely nothing

Re: New Saber animations?

Postby CalvaryCptMike » Sat Apr 09, 2011 1:18 am

When I was reading through the stuff I read that you can't buy the full version of XSI anymore :?
Am I just crazy? Either way it's well over $100 and I wouldn't even pay that much for it. Oh well. :(

Master of the Force
User avatar
Posts: 6069
Joined: Wed Sep 27, 2006 11:05 am
Location: Duckburg, Germany

Re: New Saber animations?

Postby DarthD.U.C.K. » Sat Apr 09, 2011 5:07 am

you can also create the anims with a free version of xsi, then export them with crosswalk to xsi 5 text format and send them to somebody with the full version to export.

Return to 3D Modeling & Animation

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests